torsdag 6 augusti 2020

Svagt positivt Q2 från Etrion

Etrion – reflektion kring Q2, 6 aug 2020

Etrion Corporation (”Etrion”)
Kurs: 1.59 kr
Hemsida:
https://www.etrion.com/


Jag har tidigare analyserat Etrion. Denna analys finns att läsa här: länk.

I denna bloggpost reflekterar jag kring Q2-20. (FS [1], MDA [2].)


SAMMANFATTNING AV Q2-20

Etrions rapport för Q2-20 är svagt positiv.

De huvudsakliga händelserna var dessa:
- Intäkterna är något lägre än under samma period förra året. Detta beror framför allt på sämre väder. Följaktligen är även bruttovinsten något lägre.
- Viss rationalisering av bolagsstruktur, omförhandling av drift- och underhållsavtal, m m har lett till något lägre verksamhetskostnader.
- Försäljningen av tillgångar i Chile gav ca 3.3 MUSD. Detta motsvarar ca 8-9 öre/aktie.
- Arbetet med Niigata fortlöper enligt plan.
- Bolaget anser det möjligt att tvisten gällande Mie avslutas under året.

Ingenting eller endast lite rapporterades om dessa saker:
- Rättstvist i Italien gällande återbetalning av skatt. Inga nyheter framkommer i rapporten.
- Andra projekt. Det verkar inte finnas med några nya formuleringar gällande detta.


RESULTATRÄKNINGEN – KOMMENTARER

”General and administrative expenses” ökade något. Detta verkar dock nästan uteslutande bero på att kostnader kopplade till rättstvist om Mie (ca 0.7 MUSD) omförts till denna post (FS, s 13).

”Other (expense) income” blev sämre än under motsvarande kvartal ifjol. Den mest betydelsefulla anledning till detta är tillkommande skatter i Japan. Detta utgör en minuspost om ca 1 MUSD (FS, s 13).

Intäkten från försäljningen i Chile påverkar resultatet mycket då det rör sig om ca 3.3 MUSD.

Justerat för de tre ”onormala” posterna som beskrivits ovan – 1 MUSD ytterligare skatter, 0.7 MUSD för rättstvist och 3.3 MUSD från Chile – så skulle nettoresultatet efter skatt bli något bättre än ett nollresultat. I ett ”normalt” tillstånd skulle bolaget alltså ha haft ett marginellt plusresultat.


BALANSRÄKNINGEN – KOMMENTARER

Nedlagda kostnader för Niigata läggs över på tillgångssidan (FS, s 16). Detta är förstås ingen nyhet. Troligen är detta gängse metod för att bokföra detta och har använts för de andra anläggningarna med. Detta i sin tur är en viktig anledning till att eget kapital (som redan var negativt) minskar ytterligare något. För att investeringen ska vara meningsfull från början så måste ju förstås värdet av det som det investerade kapitalet går till vara större än det investerade kapitalet. Men i bokföringen syns inte detta. Här syns istället den nedlagda kostnaden som successivt skrivs av. Detta kan tyckas som en självklarhet, men kan ändå vara värt att påpeka.

Immateriella tillgångar förblir i stort sett oförändrade (FS, s 16). Detta tyder på att bolaget troligen inte anskaffat nya rättigheter för något nytt projekt eller liknande.

Ett lån om 37.8 MUSD förfaller i maj 2021. Detta kommer inte kunna betalas genom verksamhetens kassaflöde. Istället krävs ett nytt lån. Bolaget tror sig kunna erhålla ett sådant lån (MDA, s 26). Det tycks alltså inte finnas någon större risk för likviditetsproblem. Bolaget har annars en stor andel av sina skulder i form av lån med attraktivt låg ränta och förfallodatum under åren 2034–2038 (MDA, s 25).


ANDRA REFLEKTIONER

Finns risk för ytterligare skattepåslag i Japan?

Rättstvisten kring Mie kan delvis bero på att det är ett s k ”Brownfield”-projekt. Detta innebär att projektet ursprungligen utvecklats av en annan aktör. Bör ”Brownfield”-projekt värderas annorlunda jämfört med ”Greenfield”-projekt p g a denna risk? Kanske skulle nästan exakt samma problem kunna uppstå mellan Etrion och en entreprenör som anlitats för att färdigställa motsvarande projekt där Etrion varit utvecklare. Men detta kan ändå vara en fråga att ha i åtanke om bolaget skulle skaffa en större projektportfölj med olika typer av projekt.

I rapporten diskuteras också solenergimarknaden (MDA, s 14). ”Grid parity” kan ungefärligt förklaras som det förhållande där solenergin har ett konkurrenskraftigt pris utan att energislaget subventioneras. I Japan tycks detta ännu inte ha nåtts, utan energislagets konkurrenskraft bygger på statliga subventioner. Detta måste naturligtvis ses som en risk i bolagets verksamhet.


INFÖR KOMMANDE KVARTAL

Det är klart möjligt att resultatet under Q3 blir likt det under Q2. Justerat för ”onormala” poster så erhålls ett plusresultat, om än marginellt. Sett till solinstrålning är Q3 troligen likt Q2. Dessa är årets två ljusare kvartal.

Förhoppningsvis kommer positiva besked om Mie och nyheter om eventuella nya projekt. Och förhoppningsvis fortsätter utbyggnaden av Niigata utan bekymmer.


FRISKRIVNING

Detta är min egen analys. Inget av det som skrivs ska tolkas som sanning, fakta eller någon form av råd. Författaren äger aktier i bolaget.


NOTER

[1] https://www.etrion.com/site/assets/files/4254/etrion_fs_q220_final.pdf

[2] https://www.etrion.com/site/assets/files/4254/etrion_mda_q220_final.pdf


Red. 7/8. Rättat räknefel, ändrade komm p g a detta.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar