onsdag 29 juli 2020

Shamaran – finns någon vändning i sikte?

Shamaran – analys den 27 juli 2020

OBS! Jag har sedan analysen postades insett att den innehåller betydligt fler brister och förenklingar än vad jag från början trodde. Flera saker är direkt felaktiga. Jag väljer dock att låta bloggposten ligga kvar då den ändå kan vara av intresse. Längre fram kanske jag gör ett nytt försök till analys. MVH / EEB

Shamaran Petroleum Corp. (”Shamaran”)
Kurs: 0.22 kr
Antal aktier: ca 2.16 mdr
Hemsida:
https://www.shamaranpetroleum.com/


BAKGRUND

Shamaran introducerades på börsen år 2011. Bolaget är ett av Lundinsfärens mindre och verksamheten består av en satsning på oljeproduktion i irakiska Kurdistan. I början bestod Shamarans portfölj av intressen i fyra oljetillgångar i regionen, men den kom tidigt att koncentreras mot ett fält. Idag äger bolaget 27.6 % i fältet Atrush.

Bolagets ledning kom tidigt att tala om en oljefyndighet i världsklass (”a world-class discovery”). Produktionen på fältet startade år 2017 och har sedan dess trappats upp. Aktiekursens utveckling har däremot varit svag. Under de första handelsdagarna rörde sig kursen kring 5 kr men nu efter drygt tio år ligger kursen runt 20 öre. Kursen har fallit kraftigt, med ca 60 %, sedan Coronakrisens början. Frågan är om bolaget nu nått en slutlig botten och vändningen ska börja.

 

BOLAGETS STATUS IDAG

Under våren har Shamaran genomgått en mindre likviditetskris. Anledningen till likviditetsproblemen var dels det kraftiga fallet i oljepriset som följt av Coronarkrisen, dels uteblivna betalningar för oljeleveranser. Likviditetskrisen kom att få en lösning där en stiftelse knuten till Lundinsfären åtagit sig att ansvara för bolagets betalningsförmåga fram till den 5 juli nästa år. I utbyte mot detta ges stiftelsen ersättning i form av nyemitterade aktier. Förhållandet mellan ersättningen i aktier, risken för att stiftelsen behöver bistå med likviditet samt stiftelsens inbetalda belopp skulle kunna analyseras närmare. Men en sådana analys kommer inte utföras här.

Shamarans värde har på kort sikt troligen påverkats mycket av likviditetskrisen. På längre sikt lär kursen påverkas av vad som föranlett denna svåra period – oljepriset och bolagets administrativa situation – samt oljefyndighetens faktiska storlek.

 

BOLAGETS BALANSRÄKNING VID Q1 2020

Bolaget hade vid första kvartalets utgång totala skulder om ca 207 MUSD (Q1-20, s 21). Soliditeten var låga 7.3 %, motsvarande ett eget kapital om ca 7 öre/aktie. Det var denna låga soliditet som orsakade ovan nämnda likviditetskris.

Anledningen till att soliditeten plötsligt kunde bli så låg var den stora nedskrivningskostnad som uppstod som följd av det fallande oljepriset. Totalt rörde sig denna kostnad om ca 116 MUSD, vilket kan jämföras med de totala tillgångarna vid utgången av Q4-19, ca 369 MUSD. Nedskrivningskostnaden motsvarade alltså ca 31 % av totala tillgångar vid utgången av 2019. Detta skulle motsvara ca 58 öre/aktie med rådande dollarkurs. (En reflektion kring detta är att Shamaran vid årets början handlats ganska nära eget kapital per aktie, men strax efter utgången av Q1 snarare handlats förhållandevis högt jämfört med detta nyckeltal.)

Nedskrivningskostnaden behöver förstås inte bli permanent, utan en uppskrivning skulle kunna ske om oljepriset skulle komma att stiga. Även en förhöjd prognos för det framtida oljepriset skulle ha en sådan effekt (Q1-20, s 27). Bolagets bokförda värde bygger på en särskild prognos för oljeprisutvecklingen där oljepriset successivt växer mot 61.55 USD/fat som snittpris för år 2023.

 

VAD KAN SHAMARAN VARA VÄRT?

Att värdera ett bolag som Shamaran är en mycket svår uppgift. Mycket ledning finns att få i bolagets rapport för Q1-20, där oljetillgångens värde uppskattas för bokföringen. Denna värdering bygger på en modell där en kalkylränta om 15.5 % används [1], uppräkning sker med inflation och en prognos för oljeprisets utveckling används också som grund för värderingen. På denna blogg kommer istället en grövre värderingsmetod att användas. Frågan om Shamarans värde kommer här att delas upp i två delfrågor. För det första är det fråga om hur mycket olja som Shamaran kommer att kunna utvinna. För det andra är det fråga om hur denna oljevolym ska värderas.

 

SHAMARANS OLJETILLGÅNGAR

Så hur mycket olja har Shamaran? Den senaste uppdateringen av oljereserven tycks ha skett inför Q4-19. Där angavs 2P-reserver om ca 29.9 M fat (Q1-20, s 4). En del olja har utvunnits sedan dess, så en siffra om ca 28 M fat utgör här grunden för dessa reserver. ”2P” står för ”proven and possible” och sannolikheten att minst denna mängd olja kan utvinnas uppskattas (per definition) till över 50 %. För att tala om s k betingade resurser – sådana som kan komma att senare uppgå i 2P men i nuläget inte kan utvinnas – används beteckningen ”2C”. Shamaran har ca 67.2 M fat sådan 2C-olja. Denna 2C-olja kan på sikt komma att utgöra 2P-olja, men det är alltså inte säkert att den kommer göra det. Allt detta kan sedan jämföras med den totala mängd olja som upptäckts i Atrushblocket (alltså inte endast motsvarande Shamarans andel). Denna uppgår till mellan 1.6 och 2.6 mdr fat. Men huruvida mer än nu angivna 2P- och kanske 2C-olja kommer kunna utvinnas är förstås mycket oklart. [2]

Värt att notera är även att 2P- och 2C-resurser kan räknas upp. Sakförhållanden kan ändras vid t ex nya borrningar. Under år 2019 räknades Shamarans 2P- och 2C-tillgångar upp i sådan utsträckning att de var betydelsefullt större vid utgången av året jämfört med dess början.

Många faktorer påverkar bedömningen av hur mycket olja Shamaran verkligen har. I denna bloggpost används tre olika prognosalternativ – låg, medel och hög. Dessa beskrivs i tabellen som används för värderingar nedan. Men först ska frågan om oljetillgångarnas värdering behandlas.

 

VÄRDERING AV OLJETILLGÅNGARNA

Så hur ska oljetillgångarna värderas? Som tidigare nämnt finns en intressant ledning i den värdering som använts för bokföring vid Q1-20. Här kommer istället en mer förenklad metod användas. Hänsyn tas till förväntat snittpris för olja, genomsnittliga produktionskostnader och sedan en allmän riskjustering.

Det är egentligen vanskligt att spekulera i vad ett framtida snittpris för olja kan komma att vara. I nuläget är priset ca 43 USD/fat. Det är mycket möjligt att det är för lågt för att Shamaran ska kunna vara ett värdefullt företag på sikt. Shamaran erhåller vid försäljning inte spotpriset för levererad olja, utan ersättning justeras med hänsyn till transportkostnader och den levererade oljans kvalitet (Q1-20, s 25). Kanske framgår det tydligare i bolagets rapportering hur stor denna justering i snitt är, men här används en schablonmässig nedjustering om ca 10 %.

Det är även viktigt att ta hänsyn till vad det kostar att producera oljan. ”Produktionskostnad” används här som en generell term för alla dessa kostnader. Det är dels fråga om ”lifting cost” och dels fråga om andra administrativa kostnader. Det är möjligt att Shamaran är ett relativt stor bolag för att endast förvalta och utveckla denna tillgång. Bolaget kan i sådana fall ses som en potentiell uppköpskandidat i ett scenario där en större aktör köper Shamaran eller möjligen dess underliggande bolag som står som ägare till tillgången i Atrush. En större aktör skulle möjligen kunna bedriva verksamheten på fältet med lägre administrativ kostnad p g a skalfördelar. (Detta är spekulation, någon jämförelse har inte gjorts med andra bolag vad gäller administrativa kostnader i förhållande till oljeproduktion.) Av denna anledning väljs en annan – kanske något lägre – produktionskostnad än vad som framkommer av bolagets rapportering.

Slutligen sker en allmän riskjustering. Shamarans verksamhet påverkas av en mängd olika risker som inte ska listas här. Betalning har inte alltid erhållits i tid och praxis är att bolaget publicerar PM när betalningar erhålls. Detta kan anses visa på osäkerhet i betalningarna. Emellertid har betalningarna skett tidsenligt under de senaste månaderna. Bolagets väg har även kantats av fördröjningar och förseningar. Exempelvis verkar tidigare köp av ytterligare andel i fältet ha dragit ut på tiden. Affärsklimatet där Shamaran verkar får tyvärr sägas ha hittills kännetecknats av stor osäkerhet, och detta påverkar förstås värderingen av bolaget.

Det är mycket annat som egentligen bör tas med i en bolagsvärdering, så som diskontering av framtida kassaflöden. Detta får här anses ingå i den allmänna riskjusteringen som görs. Sammanfattningsvis blir den allmänna riskjusteringen mer eller mindre den multipel som visar vad antagna oljetillgångar värderas till med hänsyn till oljepris och kostnad för produktion. Enkelt uttryckt innebär en allmän riskfaktor om 10 % att ett fat av den antagna oljetillgången värderas till 10 % av vad det skulle vara värt om det pumpats upp och sålt redan idag till antaget oljepris och med antagna produktionskostnader.


RESULTATET – POTENTIELL VÄRDERING

SHAMARAN PETROLEUM CORP.

Antal aktier

2 160 000 000

USD/SEK

8,8

2P (M fat)

29,9

2C (M fat)

67,2

Skulder (MUSD)

210

 

 

 

 

Prognos

Låg

Medel

Hög

Oljetillgångar

Andel olja som utvinns av:

… 2P-olja (%)

80

100

120

… 2C-olja (%)

0

50

100

Utvunnen 2P-olja (M fat)

23,9

29,9

35,9

Utvunnen 2C-olja (M fat)

0

33,6

67,2

Total utvunnen olja (M fat)

23,9

63,5

103,1

Oljevärdering

Snittpris (USD/fat)

45

65

80

Produktionskostnad (USD/fat)

12

8

6

Nettopris (USD/fat)

33

57

74

Riskjustering (%)

10

20

50

Värdering av tillgång (MUSD)

79

724

3 814

Slutresultat

Nettovärde (MUSD)

-131

514

3 604

Nettovärde/aktie (SEK)

-0,53

2,09

14,68


AVSLUTANDE TANKAR

Shamarans framtida värde är förstås starkt bundet till oljeprisets utveckling. Bolaget skulle därför kunna vara intressant för den som vill spekulera i oljepriset med en form av hävstång. Dock är bolaget – till skillnad från världsmarknadspriset för olja – kraftigt beroende av hur omständigheterna utvecklas lokalt i den region där bolaget verkar.

I denna analys har inte hänsyn tagits till skattemässiga effekter. Ej heller har hänsyn tagits till möjlighet till ”cost recovery” – ersättning för kostnader på fältet genom särskild betalning för detta med intäkter från såld olja.

Resultatet av denna analys pekar mot att aktien idag skulle kunna vara rätt rimligt värderad. Bolagets mest akuta problem har nyligen fått en tillfällig lösning av Lundinsfären och bolaget ser ut att klara sig åtminstone ett år till på grund av denna lösning. Om oljepriset börjar återvända mot tidigare nivåer och oljefältets utveckling och produktion fortlöper problemfritt så finns troligen en mycket stor uppsida.

Nästa rapporteringsdatum är den 12 augusti. Då presenteras resultat för Q2-20. Kanske har det mest intressanta som hänt under Q2 redan presenterats i och med PM om lösning på likviditetsproblemen. Snarare är kanske det mest intressanta vad som händer de kommande månaderna – om betalningarna fortsätter ske regelbundet och oljepriset åter börjar stiga.

 

FRISKRIVNING

Detta är min egen analys. Inget av det som skrivs ska tolkas som sanning, fakta eller någon form av råd. Författaren äger aktier i bolaget.

 

NOTER

[1] Detta är en hög kalkylränta. Exempelvis blir ett kassaflöde fem år framåt i tiden värt ca 1/2 av ett nutida kassaflöde. 1/1.155^5 = ca 1/2.

[2] I Shamarans rapportering finns referenser till olika handböcker för närmare redogörelser för de olika måtten, som 2P och 2C. En översiktlig och tekniskt enkel förklaring finns på Tethys Oils hemsida. Länk: Tethys Oil. https://www.tethysoil.com/verksamhet/olja-och-naturgas/berakning-av-reserver (2020-07-28).

 

Red: 2/8. Rättat ofullständig men. 4/8. Inledande röd text.

7 kommentarer:

  1. Du har missat en grymt vasentlig del i dina berakningar. Det ar inte Shamaran som ager oljan och faltet. Det ar KRG som gor. Shamaran har bara ratten att utnyttja faltet under x antal ar och for oljan de tar upp sa far de ett visst antal dollar per fat av KRG (iallafall under de manader som KRG rakar ha tillrackligt med pengar for att gora denna betalning).
    Summan SNM far betalt per fat ar langt mycket lagre an forsaljningspriset som du har raknat med har.
    /Bjorn

    SvaraRadera
  2. Hej Björn,
    Ok, intressant input! Jag ska försöka hinna skriva lite tankar om detta imorgon eller på lördag.
    / EEB

    SvaraRadera
  3. Jag rekommenderar att du kollar in fuzzylogic inlägg på placera. Han är den enda jag någonsin sett som har koll på siffrorna för Shamaran.
    Här en bild som försöker förklara det krångliga upplägget i PSC.
    https://m.imgur.com/F0Vmzyv
    Tror man i runda slängar kan säga att hälften av försäljningspriset på oljan går till Shamaran under fältets utvecklingsfas och så länge som recovery faktorn är hög. Längre fram kommer det vara en ännu mindre andel.
    Så gissningsvis som det ser ut nu så kanske KRG försäljningspris ligger kring 38 usd, då får SNM runt 19usd och sen har de en liftcost på nånstans 7-8 usd. Så 10-11 usd över som ska betala räntor, betala tillbaka Bonds och löner till höjdarna.
    Suck, bara att hoppas att oljan snabbt återhämtar sig till nånstans 60-70usd.
    /Björn

    SvaraRadera
  4. Hej igen,

    Svar nedan till kommentar från 29/7:

    Fråga om äganderätt och licensers omfattning

    Detta var intressant och något jag faktiskt inte alls tänkt på. Jag har inte kunnat hitta någon information om när licensen skulle löpa ut. Detta borde framgå av kontraktet för fältet (”PSC”), men jag hittar alltså ingen sådan information. Man kan däremot läsa i Q1-20 (s 29) att återställningsarbeten väntas påbörjas år 2032. I sådana fall borde oljeproduktionen kunna fortsätta i åtminstone ca 10 år till.

    Med nuvarande utvinningstakt om ca 47 000 fat/dag borde det vara möjligt att för Shamarans räkning (med intresse om ca 1/4 av fältet) utvinna ca 43 M fat på denna tid. Om en produktionsökning sker snart bör det alltså finnas förutsättning att utvinna alla de 63.5 M fat i medelprognosen ovan, och t o m mer därtill.

    En annan klar konsekvens av denna eventuella tidsbegränsning om ca 10 år är att bolaget blir mycket mer tidskänsligt. Förlusterna blir mycket större om utvecklingen av fältet drar ut på tiden. Detta blir alltså ytterligare en av många risker för bolaget.

    Har du läst något om när licensen löper ut? Eller om planer finns för omförhandling, förlängning el dyl av denna? Detta kanske är en del av pågående dialog med KRG?


    Fråga om betalningar

    Till viss del håller jag med om hur du beskriver att betalningarna fungerar (eller just inte fungerar) i praktiken. Jag berörde problematiken kring betalningarna lite grann i bloggposten. Men jag tror inte att det måste förbli på samma sätt. Faktum är att Shamaran rapporterar alla uteblivna betalningar som tillgångar (t ex Q1-20, s 28). Är det någon betalning som uteblivit och man valt att räkna som förlorad? Det är något som jag missat i sådana fall.

    Betalningsproblematiken ska, i den värdering som presenterats ovan, räknas som en del av den allmänna riskfaktorn. I Q1-20 kommer nog risken – som kanske kan kallas för en kontrakts-/motpartsrisk – delvis in i värderingen av det egna kapitalet. Det framgår inte vad som ligger bakom kalkylräntan på 15.5 %. Kanske tas hänsyn till risken vid bestämmandet av denna kalkylränta. Annars är det möjligt att risken indirekt kommer med i denna värdering av eget kapital. Kalkylräntan skulle mycket väl kunna baseras på (bl a) företagets verkliga obligationsränta. Obligationsräntan, i sin tur, beror på marknadens värdering av risken. Och marknaden tar nog hänsyn till denna kontrakts- och motpartsrisk.

    En annan fråga jag funderat på, men inte lyckats läsa mig till, är huruvida KRG betalar någon form av dröjsmålsränta.


    Fråga om oljepris vid försäljning

    Ja, det stämmer att detta oljepris är klart lägre än marknadspriset.

    Under Q1-20 så var säljpriset i snitt 15.43 USD/fat under genomsnittligt spotpris. I en PM år 2017 [1] var det tal om ett avdrag på ca 16 USD/fat så det är möjligt att avdraget minskat något. I bloggposten skrev jag att jag utgick från en schablonmässig nedjustering om 10 %. Jag inser nu i efterhand att detta är för lågt. I dagsläget är nedjusteringen ca 35 % (ca 15 av 43 USD/fat).


    Konsekvenser av allt detta

    Den huvudsakliga skillnaden är att det jämte avdrag för produktionskostnad även skulle finnas en tydligare prisnedjustering. Istället för att denna blir del av tabellens ”snittpris” så skulle alltså prisnedjusteringen få en egen rad. Snittpriset skulle vara prognosticerat spotpris. Detta skulle nog också göra bloggposten tydligare.

    Jag har testat att ändra i beräkningarna. Den ändring som förklarats ger en värdeminskning mellan ca 20 och 30 % per aktie. Det är samtidigt viktigt att komma ihåg att detta endast är en av många relativt osäkra parametrar som påverkar det uppskattade aktievärdet.

    MVH / EEB

    [1] https://www.shamaranpetroleum.com/news/shamaran-announces-atrush-oil-sales-agreement-sign-122498/

    SvaraRadera
  5. Gällande kommentar 30/7:

    Oj, mycket intressant! Inser nu att detta nog kullkastar mycket av vad som är skrivet ovan.

    Och jag hittade ganska fort svar på vissa frågor jag hade. Bland annat tror jag mig ha hittat PSC, där kontraktstid m m finns reglerat.

    Så bortse gärna från mina frågor tills vidare. Jag återkommer med ytterligare tankar inom några dagar.

    Det var ju svårt att skriva överblickbart i kommentarsfältet, kanske blir nästa svar en separat bloggpost.

    Jag tackar för bra input.

    MVH / EEB

    SvaraRadera
  6. Hej:) Har du hittat McDanielrapporten? Annars har jag den på PDF.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Jonne!

      Riktigt schysst att du skickade den. Jag hade alltså inte hittat den ännu. Stort tack! :)

      Bästa hälsningar / EEB

      Radera