tisdag 4 augusti 2020

Tankar kring Shamaran – fortsättning

Fortsatta reflektioner kring Shamaran – 4 augusti 2020

Shamaran Petroleum Corp. (”Shamaran”)
Hemsida:
https://www.shamaranpetroleum.com/


BAKGRUND TILL DETTA INLÄGG

Bakgrunden till detta inlägg är min tidigare analys av Shamaran måndag förra veckan (länk).

Intresset för Shamaran verkar stort! Under bara första dygnet som förra bloggposten låg uppe så nåddes mer än 400 sidvisningar.

Analysen missar flera viktiga aspekter gällande Shamaran. Sett i ljuset av detta så tycker jag inte analysen ger en särskilt bra bild av läget. Nu, med tillgång till mer material, så fortsätter reflektionerna kring bolaget.  


SHAMARAN – FORTSÄTTNING FÖLJER

Det finns alltså mycket att se närmare på för att bättre förstå Shamaran. Tanken är att detta ska bli ett hobbyprojekt att ägna några timmar åt under de kommande veckorna. Troligen kommer jag skriva några mindre bloggposter kopplade till Shamaran. Det skulle även kunna bli så att detta mynnar ut i ett nytt försök till aktieanalys.

 

NYCKELDOKUMENT FÖR ATT FÖRSTÅ SHAMARAN

Utöver det material som finns på Shamarans hemsida finns några dokument som är potentiellt väldigt betydelsefulla för att det ska gå att få en tydligare bild av företaget. Dessa är:

- PSC (”Production Sharing Contract”). Detta definierar vardera parts rättigheter till exploateringen av oljefyndigheten. Även tilläggen (”amendments”) kan vara potentiellt intressanta. PSC är troligen offentligt, då jag googleat fram det. Se not [1] och [2]. (OBS! Ev risk med länk.)
- McDaniel-rapporter. McDaniel är (en förkortad variant av) namnet på det konsultbolag som bistått Shamaran med värdering av oljetillgångar. Rapporter verkar cirkulera bland insatta aktieintresserade.
- Affärsplaner m m (”Field Development Contract”; ”FDP”, etc). Det är oklart för mig om detta är ytterligare dokument och huruvida de är offentliga. Kanske är det affärshemligheter, kanske finns inte ens dokument med dessa namn.

 

SVAR PÅ VISSA TIDIGARE FRÅGOR

Tidigare fråga 1:

Har du läst något om när licensen löper ut? Eller om planer finns för omförhandling, förlängning el dyl av denna? Detta kanske är en del av pågående dialog med KRG?

Kontraktets löptid regleras i PSC art 6. Shamaran befinner sig sedan 1 okt 2013 i ”development period” (art 6.10). Till en början varar denna i 20 år. Om det efter denna tid fortfarande finns möjlighet till kommersiell produktion så är det möjligt med en förlängning om fem år (art 6.12).

 

Tidigare fråga 2:

En annan fråga jag funderat på, men inte lyckats läsa mig till, är huruvida KRG betalar någon form av dröjsmålsränta.

Svar på denna fråga verkar finnas i PSC. Eventuellt gäller art 29.3 gällande uteblivna betalningar. Antingen kan kvittning ske mot senare betalningar. Annars – efter 30 dagar utebliven betalning – tillkommer en ränta om LIBOR + 2 %. Detta är inte så mycket till tröst då LIBOR för närvarande ligger kring -0.5 %.

 

TIDIGARE ANALYS – REFLEKTION EN VECKA SENARE

Några betydelsefulla saker som saknas i analysen är dessa:
- Hänsyn tas till skulder/upplupna kostnader om ca 210 MUSD, men ej till uteblivna inbetalningar om ca 40 MUSD. Dessa 40 MUSD motsvarar bara de ca 16 öre/aktie.
- Det är eventuellt fel P2-resurser som är angivna. Se Shamarans hemsida, tabell med nettoresurser [3]. Det ska snarare stå något i stil med 14-15 M fat.
- Sett till beräkning av nettonuvärde den 31 dec 2019 så verkar värdet på P2-olja vara ca 30 USD/fat [3]. Denna siffra är för fallet med 0 % diskonteringsränta (446.6 MUSD) delat med ca 15 M fat (netto P2). Detta verkar vara baserat på ett oljepris kring 52 USD/fat (McDaniel-rapport, Q4-19).
- Skillnaden i hur C2-olja och P2-olja värderas borde nog vara större.
- Frågor som tas upp i diskussion efter bloggposten (alltså den tidigare analysen).

FRISKRIVNING

Inget av det som skrivs ska tolkas som sanning, fakta eller någon form av råd. Författaren äger aktier i bolaget.

 

NOTER

[1] OBS! Länk ger meddelande om risk för virus. Oklart om säker länk att öppna! https://resourcecontracts-nrgi.s3-us-west-2.amazonaws.com/1748/1748-iraqi-kurdistan-general-exploration-partners-atrush-block-amendment-agreement-2010.pdf
[2] Här tycks avtalet finnas. Det gick dock inte att nå sidan med avtalet för mig. http://mnr.krg.org/index.php/en/the-ministry/contracts/pscs-signed
[3] https://www.shamaranpetroleum.com/operations/reserves-resources/

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar